Vuosi vanhan vanhentaa

Lanttulaatikossa oli liikaa valkopippuria. Jälleen kerran onnistuin pilaamaan sen maun – ja jälleen kerran päätin, etten enää ikinä tee laatikoita itse. Mutta onneksi on äiti ja anoppi, jotka pelastivat maukkaine laatikoineen tämänkin joulun. Selvittiin siitäkin.

Tämä joulu oli poikkeuksellinen, kun yhtäkkiä jouluaattoaamuna huomasin, että perinteinen joulustressi (lue: jouluraivo) loisti poissaolollaan. Siitä oli vuosien varrella kehkeytynyt perinne, jolla sain näppärästi pilattua myös muiden perheenjäsenten joulumielen. Jouduin oikein miettimään, mikä tässä joulussa oli niin poikkeuksellista? Hetken mietittyäni sen myös ymmärsin; tänä vuonna lapset olivat varttuneet jo niin isoiksi, että jouluun valmistauduttiin iloisessa jännityksessä ja innostuneisuudessa. Mietittiin yhdessä, mitä pukki tuo, ollaanko oltu kiltteinä – ja onkohan pukki saanut kirjeen, joka hänelle lähetettiin? Koristeltiin kotia hyvissä ajoin, ja valmistauduttiin jouluun koko perheen voimin. Lasten kautta – ja heidän ansiostaan – olin itsekin löytänyt vihdoin sen kaivatun joulumielen, perinteeksi muodostuneen joulustressin sijaan.

Vanha suomalainen sanonta toteaa, että ”Vuosi vanhan vanhentaa, kaksi lapsen kasvattaa”. Lasten kasvaessa myös vanhemmat kasvavat. Elämä on jatkuvaa oppimista, mutta itsensä kehittäminen vaatii myös nöyryyttä ja peiliin katsomista. Perhe, työkaverit, erilaiset yhteisöt ovat hyviä kasvattajia myös aikuiselle. Vuosi voi toki vanhaa vanhentaa, mutta kaksi voi kasvattaa aikuistakin. Näin vuoden vaihteen tuntumassa on hyvä miettiä, mitä tänä vuonna opin, ja millä tavoin haluan itseäni ensi vuonna kehittää. Tavoitteiden ei tarvitse olla kovin yleviä, vaan ihan arkisia pieniä asioita. Mielestäni on tärkeintä pysähtyä miettimään ja asettaa itselleen jotain mitä tavoitella. Tärkeää on myös kyky ottaa vastaan palautetta kanssaihmisiltä.

Käyn itse alkavaan vuoteen hyvillä mielin toivoen pystyväni vastaamaan sen tuomiin haasteisiin niin, että ensi vuonna tähän aikaan olen jälleen oppinut jotain uutta. Ehkä lanttulaatikko on maistuvampaa ensi vuonna.

Hyvää alkavaa vuotta 2017!

 

p.s. Alkava vuosi tuo tullessaan monenlaisia haasteita. Ensimmäinen niistä alkaa jo 9.1.2017, kun aloitamme Kirsin (http://kirsiparhankangas.fi) kanssa 13 viikon haasteen Killen (https://www.killekujala.com) johdolla. Tavoitteena on fyysisen kunnon parantaminen, sekä ennen kaikkea oman itsensä haastaminen. Työnimellä ”Vaalikuntoon 2017” kulkeva projekti lähti vitsistä, mutta nyt siitä on vitsi kaukana…

 

Kommentointi on suljettu.